Klapka: Cuketa a já poprvé!
usmažíš, pochutnáš si.
S takovým popisem práce v rámci slohové práce bych na základce rozhodně neuspěl, takže abych zpracování cukety zkvalitnil, doplňující informace jsem získával internetově. Dařilo se, podařilo se. Čas Č, den D, večeře C nastala. Půlmetrovou cuketu jsem po oloupání nakrájel na asi centimetrové plátky. Pak jsem měl vyčkat, až se orosí a kapičky vody z ní jemným papírem vysušit. Jenomže ta zelená kláda nespolupracovala, nerosila. Po půl hodině jejího trucování jsem si vzpomněl na sůl. Aha, řekl jsem si, tím to bude, protože váže vodu. I solil jsem, čekal jsem, ale stále nic. Jen ten hlad jsem měl čím dál větší. Po další časové prodlevě jsem se chlácholil tím, že cuketa byla už starší, dehydrovaná, přebytečné vody prosta, proto nemohla jevit známky pocení ani po posolení.
Dobře, tak dál. Cuketa musí mít nějakou chuť, a internetoví radilové radili okořenit paprikou, pepřem, grilovacím kořením, majoránkou, i trochu toho rozemletého kmínu přidat. Abych nikoho z nich nezklamal, dal jsem tam všechno a vrchovatě. Další mojí vychytávkou bylo, že tyto skvělé ingredience jsem vmíchal do misky ke dvěma rozkvedlaným vajíčkům. Kupičky s moukou a hned vedle se strouhankou dávaly tušit co a jak dál. Prvotní vajíčko-kořeněná lázeň, pak omoučnění a nakonec strouhankové pokrytí. Díky všem těm kořením cuketa hrála nejenom sedmero barvami, ale taky na ní všechno drželo spíš tak nějak tak, že spíš nedrželo až leprózně odpadávalo, přičemž poslední kousky vypadaly úplně nejhůř. Tuto nevábnost jsem dával za vinu mé nezkušenosti, která byla z mých stouhankovo-moučných bambulek na konci prstů hodně zamatlaně znát. Ale taky, vzpomeňte si na úvodní rosící problém - ten darovaný vyhoněný okurek se mi zdál divný až nepřejícný už od samotného počátku.
Avšak pesimismus stranou, smažení třeba příjemně překvapí. No, nepřekvapilo. Olej na pánev, cuketová dávačka, smažka. Jedna strana, druhá strana, proces smažení jsem obracením často kontroloval, což k čistotě oleje moc neprospívalo. Musel jsem se tak smířit s tím, že žádné cuketové kolečko nebude vzorně hladké, do krásně zlatova usmažené, radost pohledět. Výsledek byl hrbolatý, nerovnoměrně zbarvený, změklý, ale hlavně, že jedlý.
Aby všechny usmažené cukety zůstaly teplé, odkládal jsem je do hlubokého talíře, který jsem druhým okamžitě zakrýval, to já už tak zkušeně termodynamicky vím. Škoda, že moje zkušenost nedosáhla k základům obalování, respektive k tomu, že jsem měl jako první moučnit, a ve vajíčku máčet až pak. Napravením této chybičky bude příští výsledek určitě lepší.
Tuto nepřesnost, která se vloudila, by se slušelo kompenzovat jinou, nejlépe kladnou pozoruhodností, což se i stalo. Pohled do zbytku pestrobarevného vaječného kydance mě zlákal k jeho spojení s kupičkami dalších zbylých materiálů, po obalovacím boji spíš už jenom s jednou velkou moučnostrouhankovou smíchaninou. Improvizovaně tak vznikla placka, z které jsem měl obrovskou radost. To vajíčko je fakt borec, pochválil jsem ho při pohledu na snadně tvárnou hmotu. Tu jsem usmažil výtečně, ta se mi povedla, jak ta se k cuketě hodila! A ještě, že vznikla, protože si nedovedu představit, že bych všechnu tu cuketu musel jíst samotnou, třebaže příkladně překořeněnou, jen tak bez ničeho.
K obrázku tohoto blogu ještě dlužím vysvětlení. Vědomě ho nedoplňuje snímek obyčejné cukety, kterou všichni známe, kromě fotografových prstů na nohou je na ní zvěčněn můj další výtvor z předsíňové kuchyně. Blog s fotkou tak do mrtě využívám k mému již druhému chlapáckému kulinářskému pochlubení. A sice k mé první relativně povedené, sladké vaječné omeletě, téměř bezchybně obrácené, takže nerozkouskované, nepotrhané, celistvé! Ale že jí předcházelo marných pokusů! Což mi určitě snadno uvěříte.
Uvedený text není ukázkou z připravované knihy "Přežil jsem zimu na chatě."
Martin Hatala
Odkaz lesního muže
Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc
Martin Hatala
Je potřeba nakrmit koně
Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?
Martin Hatala
Až přijde Klárka
Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.
Martin Hatala
Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu
To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to
Martin Hatala
Myšičko myš, pojď ke mně blíž!
„Jste první,“ hlásil nám hostitel hned po pozdravu na uvítanou. A mně jako soutěživému snaživci začalo vrtat hlavou, co tím, že jsme první, myslel. V čem jsme první? Ať už to bylo v čemkoli, tak si zasloužíme cenu nebo aspoň
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené
Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...
Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří
Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...
Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar
Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...
Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste
Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...
- Počet článků 625
- Celková karma 14,54
- Průměrná čtenost 1553x
Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.
Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.
neviditelny text