Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vztah lékař-pacient o tom, na co jste nejspíš nikdy ani nepomysleli

Jsem praktický lékař a když mi v ordinaci pacient řekne, že byl na kontrole u Špačka, Ptáčka nebo Jukla, většinou a hlavně mladší ročníky decentně upozorním na to, jestli myslí pana doktora Špačka, Ptáčka anebo Jukla. 

Jestli vám připadá moje chování arogantní, nechávám k posouzení. Vím, pacienti můžou mít s lékaři dosti přátelské vztahy, které svádí k familiernosti, ale toto chlubení mi nemusí přenášet do ordinace. Nemůžu za ně říct jak vážně moje upozornění pobírají, ale zdá se, že to vstřebávají v poklidu.

Že z toho i přesto namyšleně dělám problém, že se o doktorech takhle normálně mluví a vědu z titulů dělám akorát já? Ano, děje se to, a nemyslím si, že to vadí jenom mně. Určitě bych měl mezi lékaři zastánce, já na tuto nevhodnost jenom poukazuji. Vždyť to, co je běžné, přece neznamená, že je to správné. Mimo zdravotnická zařízení ať si každý doktory oslovuje a neoslovuje, ale přijde mi, že jména kolegů bych od pacientů měl slýchávat s tituly.

Při fotbálku ať je doktor Teplý pro spoluhráče „Gejouši, tys tu přihrávku zase posral!“ Anebo vám tady připadne vhodnější oslovení „Pane primáři, dlouho jste si nekopnul. A když se trefíte mezi tyče, bude z toho gól.“ A třeba v hospodě pak: „Jiříku, příště to bude lepší, že?“ Anebo po bujaré zábavě, ať se o doktorovi klidně povídá, že ten prasák zvracel, zatímco ostatní nehorázně blili. Chápete? Tam se to může, tam nikoho nevyšetřuje, neléčí, tam není doktor na domácí půdě, tam je mezi sportovci, návštěvníky hospody a zábavy, tam je a chce patřit mezi ně!

Avšak překročíte-li nemocniční práh, vstupujete do pracovního místa profesionálů, vyhledáváte jejich pomoc, kterou nenajdete u vašeho souseda, zahradníka pana Hampla, ale u doktora Ptáčka, u kterého je daleko větší pravděpodobnost že vám pomůže, protože má vysokoškolské vzdělání, vystudoval medicínu.

Ojediněle se mi stalo dokonce i to, jak mi pacient před vyšetřením řekl pane Hatalo, a to už mi obočí docela nadskočilo. Co tím myslel? Takhle si řekl si o náklonnost či větší sympatie snad? Nevím. Anebo to od něj byla drzost, neúcta, hloupost nebo jenom pouhá neznalost? Vždyť každý někdo takový může chodit jinam, než mi takhle dávat najevo, že se mnou pohrdá, že mu vadím. Vždyť „lidé jsou různé“ a pro všechny obory platí, že nikdo se nezavděčí všem. Taky chodím na vyšetření ke specialistům lékařům, tedy vlastně jenom ke dvěma, ale nikdy mě nenapadlo je oslovit jinak než pane doktore, paní doktorko a ahoj Dito :-)

Jistě pamatujete tu scénu z některých filmových Básníků, jak kdykoli a cokoli malující pan Hrušínský mladého herce Kříže v doktorské roli osloví bez titulu, za což je manželkou pokárán. „Ale pan jste taky, ne?“ optá se on. Ano, tam je přš. pan a tím spíš, že o jeho lékařském vzdělání asi ani nevěděl. To neuctivost nebyla, jen vtipná, už téměř zlidovělá scéna.

O tom, že nejsem takový suchar jak by se mohlo zdát, vás nejspíš nepřesvědčím ani historkou z jedné z našich četných letošních vesnických oslav, ale co už, povím to na sebe. Pod stanem i na parketě lítala taková ta malá nevymáchaná děcka, s kterými jsem tak trochu skotačil, a když jsem jich měl už dost a dál jsem ze sebe odmítal dělat hňupa, začaly na mě pokřikovat Martine, pak zas nevím proč, Martino! Tak to už mě docela namíchlo, zavolal jsem si je na kobereček a z legrace jim povídám: „Na mě nemůžete takhle volat, já jsem pan doktor, chápete?“ Tak prý že jo a myslel jsem si, že už od nich budu mít pokoj, jenomže se stalo co? Začaly hulákat pane doktore, pane doktore! Tady vidíte, jak obtížné je porozumět dětem.

Inu, bezelstné to duše! Tak doufám, že když už to teď mají přímo od zdroje vysvětlené, že z nich vyrostou pacienti, kteří budou vědět, že do ordinace jdou za panem doktorem a nesou mu zprávu od doktora Sumary.

Autor: Martin Hatala | neděle 15.10.2023 17:04 | karma článku: 34,61 | přečteno: 6166x
  • Další články autora

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,55 | Přečteno: 363x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,54 | Přečteno: 327x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Společnost

Martin Hatala

Myšičko myš, pojď ke mně blíž!

„Jste první,“ hlásil nám hostitel hned po pozdravu na uvítanou. A mně jako soutěživému snaživci začalo vrtat hlavou, co tím, že jsme první, myslel. V čem jsme první? Ať už to bylo v čemkoli, tak si zasloužíme cenu nebo aspoň

6.11.2023 v 13:51 | Karma: 17,75 | Přečteno: 541x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 625
  • Celková karma 14,54
  • Průměrná čtenost 1553x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy