Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to  

místo na neurochirurgii, to už bych rovnou mohl jít dělat obvoďáka do Bruntálu.“

A já se ptám: Co přimělo scénáristu Podzimka k této urážlivé hlášce? Opravdu mu tato konkrétnost připadá vtipná? Má snad něco proti městu Bruntál, proti Bruntálsku všeobecně? Vadí mu snad, že žáby tam mají zuby a nemoc se tam považuje za změkčilost? Nebo že tam na zimu opadává listí i z umělých květin a sněženky rozkvétají v létě? Jiný kraj, jiný mrav – no ne snad?

Nebo že by měl výtku jenom k praktickým lékařům a Bruntál se mu tam jenom nešťastně „ozzákovsky“ připletl? To prací praktiků tolik opovrhuje? Opravdoví lékaři jsou pro něj pouze specialisté? Já vám něco po pravdě povím. Poznal jsem gynekologa, který celý den řešil, čím léčit angínu jeho pacientky, než mi konečně dal za pravdu, že mám pravdu. Poznal jsem chirurga, který nevěděl k čemu slouží ušní zrcátko, a opravdu nevím, kam všude by ho strkal, aby to zjistil a někde pasovalo. A do třetice – kamarádím se s opravdovým, nefilmovým primářem neurochirurgie, který si práce obvoďáků váží. Tedy, aspoň to tvrdí. A kdyby snad ne, připomněl bych mu jeho tvrzení z dřívějška, že lék Imodium a Imudon jsou to samé, no možná jen trochu podobné. 

Anebo úplně to nejhorší: Co strašného scénáristovi všichni čtyři praktičtí lékaři z Bruntálu provedli? Nevzal ho jeden z nich z čekárny přednostně na řadu, nebo k němu nebyl dostatečně uctivý jinak? Když si zadřel třísku do prstíčku a nepomohlo maminčino pofoukáníčko?

Ale raději už k seriálu: Nepostřehl jsem, jestli nesympatický protagonista (můj problém, že mi odjakživa nelahodí vyzáblí, černovlasí kudrnáči,) má před nebo už po atestaci z neurochirurgie. Tipoval bych, že ještě před, ale ať je tomu tak či onak, určitě jen tak odejít, sednout si na prdel a dělat obvoďáka jenom proto, že nebyl vybrán do neurochirurgického týmu, je úsměvně zavádějící. Ono totiž, světe div se, tak jako všichni specialisté musí k samostatné činnosti uspět v atestační zkoušce, tak i praktičtí lékaři! A vzhledem k šíři záběru to rozhodně není procházka růžovou zahradou. Sám jsem ji dělal pro jistotu hned dvakrát :-)

To upřesňuji pro případ, aby si neuvědomělý lid uvědomil, že praktický lékař není odpad, který dělá to, co dělá, jenom proto, že ho v na odděleních v nemocnici nechtěli.

Víte, na seriál jsem se těšil nejenom proto, že k hradecké nemocnici (tam se natáčelo,) jsem měl před 30 lety víc než blízko, ale dojem z prvního dílu mám rozpačitý až špatný.

Ačkoli je Smysl pro tumor doslovným překladem z belgické předlohy, v češtině působí podivně kvůli našemu smyslu pro humor.

Seriál se považuje za komedii i drama současně, což je podle mě vyjde dohromady zdařile jenom výjimečně. A podle závěru prvního dílu – že by preventivně fušoval i do dokumentaristiky? Tak to už vůbec! Uvidíme, jak se děj vyvrbí, ale vzhledem k velmi tenkému malignímu ledu si přípustnou vyváženost nedovedu vkusně představit.

O hlavním hrdinovi jsem své už napsal, ostatní herci jsou vzhledem k tématu podružní, ale jestli má motovidlový manžel Filipovy sestry přivádět diváky k humoristickému šílenství, tak potěš pánbů. Častý průvodní komentář působí uměle a zbytečně, takže naprosto nevhodně, rovněž ragbyové situace, které se realitě přibližují pouze vzdáleně, totálně zazdí ta poslední, kdy bezduše stojícího, zdravotně indisponovaného Filipa, (kolem něj pusto prázdno, zase není nikým atakován,) zběsile porazí zlý muž soupeřova mužstva. Bravo mu!

Rovněž kolegiální rivalita na neurochirurgii se mi zdá přehnaná až hrůza, jejich kecy jak z jiného vesmíru, ale ještě horší i trapnější je poklonkování panu primáři, který je vyobrazen přímo nadbožsky. Už by se také konečně mohlo upustit od utkvělé představy rozevlátých bílých plášťů v nemocnici. Od dob první Nemocnice na kraji města se doktorská garderobiéra Kavčích hor vůbec nezměnila. Sám bych jim do šatníku přispěl dvěma bílými mikinami a jedním tričkem bez límečku. A co Filipova promiskuita? Ale abych byl gender – co ta postelová snadnost? To fakt neznám, ale možná je to jinou dobou, v které už skončilo dobývání, takže holky skáčou doktorovi do postele jenom proto, že se v baru, a to dokonce vědomě, napije z její skleničky. Ale je fakt, že žádný tuctový vyzáblý černovlasý kudrnáč nejsem. No ještě, že nejsem!

Autor: Martin Hatala | pondělí 8.1.2024 15:51 | karma článku: 28,62 | přečteno: 1302x
  • Další články autora

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,55 | Přečteno: 363x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,54 | Přečteno: 327x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Myšičko myš, pojď ke mně blíž!

„Jste první,“ hlásil nám hostitel hned po pozdravu na uvítanou. A mně jako soutěživému snaživci začalo vrtat hlavou, co tím, že jsme první, myslel. V čem jsme první? Ať už to bylo v čemkoli, tak si zasloužíme cenu nebo aspoň

6.11.2023 v 13:51 | Karma: 17,75 | Přečteno: 541x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Vztah lékař-pacient o tom, na co jste nejspíš nikdy ani nepomysleli

Jsem praktický lékař a když mi v ordinaci pacient řekne, že byl na kontrole u Špačka, Ptáčka nebo Jukla, většinou a hlavně mladší ročníky decentně upozorním na to, jestli myslí pana doktora Špačka, Ptáčka anebo Jukla.

15.10.2023 v 17:04 | Karma: 34,61 | Přečteno: 6165x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 625
  • Celková karma 14,54
  • Průměrná čtenost 1553x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy