A co scénář a režie Elišky a Damiána?

Na tom, že pohádkový seriál nebude patřit mezi filmové skvosty se snad s většinou čtenářů shodnu, ale ono to v něm přece není jenom o nevýrazných Emmě Smetaně a Robertu Urbanovi. Prý námět dobrý, říkají diskuze, ale neřekl bych.

Přesto, že prolínání současnosti s minulostí, budoucností, nebo do světa komixů není ve filmovém “průmyslu” žádnou novinkou, rozhodně je pro diváky velkým lákadlem. Tak proč nevsadit zrovna na to osvědčené, možná si řekli hned čtyři scénáristé v čele s Lenkou Hornovou, vždyť pro úspěch se hodí každá osvědčená berlička. Zajímalo by mě, jestli vznikal seriál na zakázku nebo jen pohnutím vyšinuté mysli rovnou všech čtyřech autorů. Věděli nebo nevěděli předem, co se na jejich výtvor chystá po herecké stránce? A kdyby snad ano, jsou to šílenci!

Jak jsem z děje vyrozuměl, šlechtic vypije lektvar a zcela nepravidelně, bez nějaké logičnosti se ve svém čase rozsype, aby se v budoucnosti bez ladu a skladu zase poskládal. V pohádce je všechno možné, beru to, ale proč přesuny v čase nějak neokořenit? S tím se dá přece pracovat jako hrom, to je podnos s kaviárem před nosem! Třeba tak, že se poposune jedině tehdy, kdy mu bude nablízku “čistá duše.” Nabízí se nějaká ta po něm toužící stydlivá Mařenka z kuchyně či bezelstné zvířátko těžce lapitelné. A máme tu spoustu možností k veselým scénám, přemýšlivého i chaotického pátrání po spouštěcím „enzymu“ těchto teleportačních výletů. A naopak zase - k návratu z budoucnosti mu pomůže úplně opačný spouštěč - blízkost poskvrněné, zkažené duše, což samozřejmě Eli nebude. Vždyť si jenom představte tu spletitost nechtěných, ale nutných útěků od ní k padouchovi, aby se mohl vrátit do svého světa. Při existenci spousty filmových triků žádný problém třeba s následujícím: zrovna, když nějaký ten ničema, toužící škodit marmeládové firmě provádí záslužný čin, nebude proces návratu pro Dama tak úplně košér, a ke svým se navrátí tu bez ucha, tu bez vlasů, tu bez hlasu (a jak by mu to prospělo.) Vtip přece v pohádce má být, ale v této ho jednoznačně postrádám.

Co si budeme povídat, Emma je sakra pěkná i zajímavá baba a to není zrovna málo, Robert prý asi taky, když je bez té paruky a mluví co nejmíň. On mi přijde přesně tak toporný, bezintonační, tedy zcela nevýrazný jako Roman Vojtek v pohádce Dvanáct měsíčků, kde se mu nezkřiví vráska, nepohne koutek, neudělá žádné spontánní gesto, i když příležitostí k zašklebení tam má habaděj. Ale jsou na vině opravdu jenom herci, když jenom nezaujatě odpapouškují text, pohybují se jako loutky a v obličeji jim necukne náznak emoci? Proč takové záběry rejža vůbec pustí?

Třeba proto, že z některých herců-neherců ikdyž se vymáčkne maximum, je scéna po stopadesáté stále stejně bezvýsledná, ale kvůli protekci, sponzorství či dobrým vztahům, dosazenou figurku vyměnit nelze. Ani rezignace méně známých režisérů (Lukáš Buchar, Tomáš Polišenský) by nebyla ideálním řešením, protože natáčení by za něj dokončili jiní, otrlejší, a možná by nestačil ani tandem. Tak jak z toho ven? Těžce, jen velmi těžce...

Už třeba jenom proto, že tak jednoduché kastování fotbalových kvalit u herců neexistuje. Hlavní role, vedlejší role, štěky, to jsou pouhé tři úrovně, ne jedenáct od IV. třídy okresu k té u nás nejvyšší. Toho posledního pralesního čutálistu nenapadne do kabiny krajského přeboru ani nakouknout, natož k prvoligovému hřišti byť jenom přičichnout. To komediant - štěkař má cestičku na výsluní přece jenom snazší. Stačí znát ty správné lidi, zašustit papírky, mít na někoho něco, … No, možná, že až tak nefantazíruju, a to vynechávám možný postup přes nejednu postel.

K výkonům hlavních hrdinů seriálu už snad jenom to, že bych to až tak nedramatizoval. Vždyť se jedná o obyčejné hraní-nehraní, na které je zblblý divák zvyklý ze seriálů typu Ulice nebo ZOO u poloviny herců. Seriálu také uškodila reklama, zbytečně nabubřelá, dlouhodobá a častá, to ona z diváků udělala hladové vlky s očekáváním něčeho výjimečného, pohádky století minimálně. O to větší pak přišla sprcha ze zklamání, když například Arabele nesáhla ani na kotníky.

Přitom česká filmová škola je vynikající, vyprodukovala tolik skvělých herců, a to i dnešních mladých, takže se tomu divím. Zřejmě ale nastávají časy, se tomu přestat divit. Kdo má prachy, vydá si knížku, prosadí si scénář, natočí film, kdo má kuráž, vydupe si statut celebrity, kdo se chce zviditelnit, začne plácat nesmysly. Schválně nikoho nejmenuji, svého favorita si dosaďte sami. A prostředek boje proti tomu? Jedině snad – ignorace.

Autor: Martin Hatala | neděle 17.9.2023 8:10 | karma článku: 23,52 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,55 | Přečteno: 363x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,54 | Přečteno: 327x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Společnost

Martin Hatala

Myšičko myš, pojď ke mně blíž!

„Jste první,“ hlásil nám hostitel hned po pozdravu na uvítanou. A mně jako soutěživému snaživci začalo vrtat hlavou, co tím, že jsme první, myslel. V čem jsme první? Ať už to bylo v čemkoli, tak si zasloužíme cenu nebo aspoň

6.11.2023 v 13:51 | Karma: 17,75 | Přečteno: 541x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, oznámil velitel ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

  • Počet článků 625
  • Celková karma 14,54
  • Průměrná čtenost 1553x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy