Šárka Medková – Cesta do blikajícího pekla

Memento Radka Johna, Můj život s gamblerem Martiny Bittnerové, nyní třetí knížka o závislosti, kterou jsem četl. Tu první si pamatuju pramálo, knížky Martiny a Šárky více, přičemž se nabízejí ke srovnání.

Zatímco Život s gamblerem je psán z pohledu trpící partnerky, jejíž přítel k ní není příliš sdílný není, což je pro ni tím horší, Peklo je přímou zpovědí gamblerky. Přínosnost mají jistěže knihy obě. Zatímco Život s gamblerem je napsaný více „spisovatelštěji,“ tedy bezplevelně až stroze, i tak mi Šárčino Peklo připadá čtenářsky atraktivnější. Život s gamblerem bohužel končí úmrtím, Milena z Pekla se ze závislosti na automatech vylíže, byť se tak nestane ani za pět minut dvanáct, ale deset minut po dvanácté.

Upřímně – to, co jsem postrádal v Životě s gamblerem, tedy konkrétnost problémů, myšlenkové pochody gamblera, jsem v Pekle našel. Je to samozřejmě dáno tím, že kniha nebyla napsána z pohledu pozorovatele, ale hezky pěkně emotivně od zdroje. Bez příkras, statečně, z nutnosti dostat tu špínu ze sebe ven, a snad i z pudu sebezáchovy. Punc čtenářské atraktivnosti jí dává už téma samotné - nebezpečné a zákeřné. Přečíst si o cizím neštěstí je pro někoho přec tak lákavé! A když se k podbízivému obsahu přidá i pravda pravdoucí, zajímavé čtení je na světě.

Zpočátku jsem si ale říkal, že knížka naplňuje ono známé mnoho povyku pro nic, protože když Milena prohraje jenom pár tisícovek, v rodinném rozpočtu se to jenom nějak zašmodrchá. A když začne chodit z práce pozdě, manžel jí vcelku obstojně a vytrvale žere to, že jenom tlachá s kamarádkou u kafe. To všechno místo toho, aby z práce chodila včas, v dobrém seřvala děti, dala si kafe s manželem, pak spokojeně po paničkostepfordsku usedla k šicímu stroji, anebo šla kuchtit podle Magdaleny Dobromily. Další i hodněpozdní příchody a roztěkanost jí o fous výmluvně projdou, ale vyhrává ten čtenář, který vsází na to, že v tomto se na nekonečno spoléhat nedá.

Tak jako sopka než zabouří a vychrlí lávu, začne nejdřív dýmit, i tady se velké věci nezačnou dít hned, ale rodit se, růst, vzkvétat, plodit, a hlavně shnilé plody sklízet! A přesně k tomu u protagonistky došlo! A dobře jí tak!

Má peníze na kolo pro syna, prohraje je, vyhraje je, prohraje je. Fakt zábava! Půjčí si, dluh nevrací, zadluží se! Dluh musí splácet, nemá z čeho, řešení nachází v rodinné kreditní krádeži lživým, bezcharakterním způsobem. Kamarádění s pofiderními existencemi od hracích automatů ji samozřejmě v ničem nepomáhá, ale co víc, svede ji k lásce k jednomu z nich. Než procitne. Jak pro Milenu typické, že deset minut po dvanácté! Protože až 30tisícová výhra, o kterou je okradena, ji dovede k pravdě o parazitování jejího skoromilence. A to, k čemu se za honbou pro peníze s cizím mužem málem propůjčila, raději nezmiňovat.

Tolikrát jsem váhavé Mileně přál, ať s tím skončí, vždyť jiskřička naděje tam několikrát byla, ale když on tam byl i onen pověstný červíček výherní naděje, kterému pokaždé podlehla. To jsem jí pak nadával, jak je bez vůle, tupá a prázdná, budižkničemu. Nebyla mi sympatická ani trochu – propracovaně lhala, ztrácela se sama v sobě, bahnila se na domácí půdě. Tam si to uměla vždycky omluvit, když bortící se manželský vztah hasila buď v posteli nebo zdůvodněním, že má jen trochu problémy v práci. Inu, hned se pozná oddaný a milující manžel. Anebo hloupý?

 Žádná groteska, ale drama, jak to nakonec dopadne, jak z toho ven. Jednu chvíli jsem si dokonce myslel, že to Mileně projde, že vše ututlá tak skvěle, že pravda najevo nevyjde a happy end bude takový, že se dá na herectví. Možná tak ve slátanině Rosamunde Pilchner, tady pohár trpělivosti naštěstí přetekl. Spravedlivě zvítězilo zadostiučinění, protože své tajemství by si Milena musela vzít snad jedině do hrobu.

„Osudnou“ se jí stává frajeřina, kdy z půjčené kreditky peníze bere, bere, až přebere. Ze špatného snu procitá okolí i manžel, který ženu před dětmi podrží. Ambulantní léčba nestačí, částečně pomáhá až ta za zavřenými dveřmi. Částečně říkám proto, že člověk nikdy neví. Ani samotná autorka ne, která setsakramentsky ví, o čem píše, když se do světélkujícího pekla opravdu dostala. Nejenom tam, snad i zpět. Nejspíš nejenom mě tím vším přiblížila k přesvědčení, abych se posmrtného pekla nebál. Daleko horší peklo je totiž to, které na člověka číhá na Zemi.

Takže autorko, povedlo se ti to. Ale za jakou cenu, že? Je to na obdiv nebo ne? Znáte film 127 hodin? O chlapovi, který nikomu nic neřekne a vydá se na kole kamsi do skal, kde se mu stane nehoda. Nikdo neví kam ho jít hledat, a zachrání ho až to, že si uřízne zašprajcovanou ruku. Je to na respekt nebo odsouzení a zpytování svědomí? Proto odvážné Šárce přeji další knížky čtivě napsané, jenom ať se proboha nejmenuje Cesta do blikajícího pekla 2. 

Autor: Martin Hatala | pátek 29.4.2022 12:17 | karma článku: 20,44 | přečteno: 886x
  • Další články autora

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,55 | Přečteno: 363x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,54 | Přečteno: 327x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Společnost

Martin Hatala

Myšičko myš, pojď ke mně blíž!

„Jste první,“ hlásil nám hostitel hned po pozdravu na uvítanou. A mně jako soutěživému snaživci začalo vrtat hlavou, co tím, že jsme první, myslel. V čem jsme první? Ať už to bylo v čemkoli, tak si zasloužíme cenu nebo aspoň

6.11.2023 v 13:51 | Karma: 17,75 | Přečteno: 541x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

  • Počet článků 625
  • Celková karma 14,54
  • Průměrná čtenost 1553x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy