Najíst se a nezaplatit. Na pohodu...

Stalo se. Po oslavě v restauraci, nedávno ve Francii. Nedělám si však iluze, že jenom tam. Deset lidí, třicet lidí, padesát neplatičů. Chápete to? Tu nehoráznost, tu suverénnost, tu drzost, to svědomí pak? Samozřejmě, všude ve 

světě se krade, šidí a tuneluje, stává se, že za útratu v restauraci nebo za hotel nezaplatí nezaměstnaná nebo vypočítavá dvojice, když v nestřeženém okamžiku uteče. Ale ve velkém to opravdu není lumpárna hodna Homera Simpsona, ani studentské, zamilované dvojice, která z hecu zdrhne od dvou káv. Byť i tito stravovací loupežníci způsobí majiteli ztrátu, ale ze stovky až tisícovky se brzy vzpamatuje. Když se mu takto „nedaří“ každý den…

Ale co ve vzpomínaných případech ve Francii, kdy se najednou tiše vypařili všichni oslavenci, kteří v prvním případě způsobili škodu v přepočtu za 70 000 a ve druhém za 170 000 Kč? Nad tím zůstává rozum stát, to už nakrkne daleko víc. Fajn, újma majiteli je jedna velice politováníhodná a nepříjemná věc, ale to rozvádět nechci.

Daleko zajímavější a alarmující je způsob okradení, navíc v tak obrovském počtu. Dovedete si představit, že byste k takové sprosťárně měli navádět a přesvědčit 50 lidí? To rozhodně není jednoduché. A z druhé strany - nechat se do takové lumpárny zatáhnout? Jak působivý iniciátor a jak ochočení lidé? Být šéfem a být součástí lstivého gangu? Co to musí být za člověka, tak úspěšného manipulátora? Protože se mi nechce věřit, že tato levárna byla přijata každým osloveným okamžitě a s nadšením. Tedy, snad se nepletu. Jednání nemorální, ale svým způsobem fascinující. Když se zlodějskému organizátorovi povedlo přidat na svou stranu desítky lidí, věřte, že uhranout masy by pro někoho takového nebyl problém. A když už se tak stalo, zvrácený obdiv si zaslouží i za dokončení akce. Udržet během oslavy maximální kázeň všech, to přece není jen tak. Aby se nepřeřekli, neopili víc, než je zdrávo, oslavovat tak disciplinovaně, aby byl každý v cuku letu připraven a na povel bleskurychle zdrhnul. Děsivé, ale zároveň obdivuhodné, ale hlavně z toho mrazí. Nebál bych se to označit za organizovaný zločin, za předzvěst něčeho horšího.

To zcela jistě, protože tohle recese opravdu není. Obžerstvím zdarma to začíná a co bude pak? Předpokládám, že jiné vychcánkovské partičky, které se v zakladatelích zhlédnou, pak jim to bude málo a vydají se za kým, kam a na co? Poškodit, ublížit, rabovat a nakonec i zabíjet? S vymytými mozky, přičemž nic takového je nikdy předtím nenapadlo, v součásti zmanipulovaného gangu, v kterém to k síle a k pocitu nezranitelnosti svádí tak lehce, jako i k vlastní výjimečnosti při domnělé ztrátě identity. Nepřipomíná vám to něco? Že ano? Tak to je právě ono!  

Autor: Martin Hatala | pondělí 13.3.2017 14:14 | karma článku: 26,52 | přečteno: 1640x
  • Další články autora

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,54

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,54

Martin Hatala

Až přijde Klárka

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55