Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

budeme hrát a budeme dělat cokoliv, pochopitelně není amerikanizmus ale obyčejný český budoucí čas.............

0 0
možnosti

K módním klenotům v poslední době přibylo taky slůvko vymazlený. Stejně tak jsem alergický na hojmost používání slov super, cool, hustý. A nedávno mě dostal v televizi nějaký vtipný fešák z Ostravy, konkrétně ze "zábavné" skupiny HumorOva, když pravil, že pracuje na "full time". Z toho nadužívání angličtiny se mi často dělá zle.

1 0
možnosti

J14a90r33a 72R87a26n74k

10. 6. 2017 23:33

K modnim klenotum ceskych komunistu a prezidenta patri kavarnici, chudaci Videnaci....samy komanc:-)

0 0
možnosti

je spousta výrazů, které jsou celkem v pořádku, ale jiné jako

1) bylo to epicentrum.....epicentrum je nad centrem, tedy na povrchu zemském,

epi jako epigentetika

2) mám nahoře nebo dole dvě kila.....a kde prosím přesně

3) v jednom akčním filmu....vemte ho dolů............tedy sejměte ho......ale vemte dolů je pro Čecha prázdný pojem...nicneříkající..ledaže umí Aj a přeloží si český dabing zpět do AJ...pak rozumí

4) ale budu pracovat budu se učit, je normální budoucí čas.....

Mám dotaz jak na autora článku tak i na autory komentářů, jste lingvisté nebo mluvíte plynně několika jazyky? a kterými?

Jazyky se ovlivňují, pakliže jsou si nějak vystavené, tedy sousedskými vztahy nebo nějakou spoluprácí---a to se dělo vždy a děje se to i dnes.......

a přidám jednu lahůdku...

1) jdu si koupit pucle.....tedy PUZZLE...to je ovšem slovo anglické, ovšem nějaký Čech, když si to v roce 90 kupoval v Německu usoudil, že je to slovo německé a že "z" se čte jako "c" a e na konci se v němčině také čte, takže ČECH poněmčil svou znalostí slovo anglické.....

0 0
možnosti
Foto

Také nemám rád infantilní žvatlání ženského kolektivu, nelíbí se mi familiérní plácání některých regionálních rozhlasových stanic, spojení slov jako strašně dobrý jídýlko mi dráždí právě konzumovanou stravu. Ale je pravda, že i mistr se někdy utne. Takový hermetr je nová míra pro asi metr vysokého pána, že?

Pěkný den a karma.

1 0
možnosti

Poslední dobou jsem zaznamenal přímo epidemii výrazu "budeme se soustředit". Jak se Vám líbí? Hrůza, a tento mluvnický a výrazový paskvil používají i moderátoři rozhlasových a televizních stanic (všech, komerčních i ČR a ČTV).

Ono to přece zní tak obyčejně, když řekneme: soustředíme se na ... např. spisovnou českou řeč.;-)

Všem takovým "novátorům a zlepšovatelům" v oblasti mluveného slova bych doporučil povinně si přečíst pojednání o češtině Chrám i tvrz, kterou nám v minulém (20.) století sepsal pan Pavel Eisner. Snad by po jejím přečtení získali větší úctu k mateřskému jazyku.

0 0
možnosti

soustředíme se je čas přítomný....budeme se soustředit je čas budoucí.....co se vám prosím pěkně nelíbí na českém budoucím času

0 0
možnosti

Skvělý blog;-DR^. Moc děkuji. A vůbec nejlepší je v dnešní době styl, kdy si lidé běžně sdělují, že se půjdou vyčůrat...........;-D.

1 0
možnosti

Přesně! Jdu na oběd.

1 0
možnosti

U těch sportovců to chápu, třeba na otázku "Jak hodnotíte svůj výkon?" bych asi taky zadrmolil nějakou frázy. Nebo klasická otázka "Jak se cítíte?" by si zasloužila odpověď posílající dotazovatele do .....(nechci být sprostý), a to i v případě výhry.

1 0
možnosti

Přesně. Na to však platí osvědčené pravidlo: Na blbou otázku blbá odpověď. Aby se pak pan redaktor příště více namáhal.

1 0
možnosti

Díky za úplné,až "nejúplnější";-D zpravení o nesmyslných výrazech. Máte pravduR^

3 0
možnosti

No vidíte, na úplnost jsem zapomněl:-)Naštěstí jsou tu pozorné čtenářky. A s tou pravdou? No, no... pozor na to slovo!

1 0
možnosti

To musí být úžasné, mít takové starosti. Hlavně potom rychle dodat, že nejsem konzerva a punťa, protože sám dobře vím, že jsem.

0 0
možnosti

Odpověď snad najdete v odpovědi panu Šímovi. Když jsem ji psal, o vašem příspěvku jsem ještě nevěděl.

1 0
možnosti

Ještě více než "mějte hezký den" mě nadzvedává naprosto zbytečné používání anglicismů, jako "vyprintovat! nebo "kólnout".Co se týče sporťáků, stále jsem nepochopil, co to je "instinkt zabijáka".

0 0
možnosti

V tom jsme trochu odlišní. Ať se řeč sjednocuje, změní v jednu! Vždyť dnes se už nepozastavíme nad šortkami, bikinami, fází, rolí, ... To samé bude za dvacet let s "Vaším" entrováním, printováním, deletováním, upgradováním. A i.z.? To se přesně musíte zeptat jeho, ale nejspíš zarputilost až krvelačnost, maximální odhodlanost, pro úspěch si sáhnout až na dno sil.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS