Ještě k pohádce Kouzelník Žito

2. 01. 2019 15:09:56
Až velmi početná nelichotivá divácká reakce nad touto štědrovečerní pohádkou mě přinutila ji zhlédnout, a udělat si tak názor svůj. A jak nepřekvapivé, opět se tomuto davovému odporu vymykám. Tedy, ne že bych toto filmové dílo

velebil do nebes, ale tak masové zkritizování si rozhodně nezaslouží. Na několika příkladech ukážu, že televizní Štědrý večer mohl dopadnout ještě hůř.

Třeba to, kdyby novorozenec nebyl nalezen v žitě, ale v ječmeni. To pak chudák, další nalezenec v obilí, král Ječmínek! Nastaly by pletky s pohádkou a pověstí, a byl by z toho pěkný maglajz! Ten ostatně mohl nastat i v případě volání na Žiťáka. Jak podobné s voláním: Žiďáku! A co kouzelník Oves? Jenom to ne! Ahoj Ovsáku a ahoj Ovčáčku je nasnadě. Z obilí to u mě jednoznačně vyhrává Kouzelník Pšenice!

K hereckým výkonům: Tady bych si dovolil uvést, že herce nesmírně obdivuji. Nedozírnou měrou je to tím, že sám bych nezahrál ani trefenou kuželku nebo strefeného a zmrzlého Němce u Stalingradu. Proto skládám hold i výkonům Denise Šafaříka a Anny Kadeřávkové. Opravdu! Je to i tím, že nemám rád herce, kteří často přehrávají, například Postráneckého nebo Zedníčka, když přehrávané herectví pana Menšíka nebo Vlasty Buriana už tak nějak zlidovělo.

Denis je mladý herec, začátečník, a svým výkonem mi hodně připomněl také mladého Václava Neckáře v Šíleně smutné, kde mi připadá, že si vystačí s hraním sám sebe. Zajímavé, že na něj jsem kritiku neslyšel, snad proto, že za něj orodovala role i povolání zpěváka.

I tady výkon pořád mnohem lepší než kamenná tvář a nezáživně odříkané monology Romana Vojtka v pohádce Dvanáct měsíčků. Ostatně, ono i jeho jiné role stojí za pendrek ztvárnění. Opravdu, zase za rok si na toho bezbrvu vzpomeňte. Mírně ho omlouvá snad jenom to, kdyby dostal (dostává vždycky) špatně zaplaceno.

Divácké kritice neušla ani samotná tělesná konstituce hlavního hrdiny, která je poněkud vyzáblá, ne však vyloženě nesportovní, jak také někdo podotknul. Třeba za pingpongovým stolem mezi všechny ty skandinávské perssony a clarkssony, neřku-li čínské wangy a chaongy by pohádkový herec hravě zapadl. Nesporným faktem ale je, že při toulkách s rancem buchet přes rameno by to naše kouzelnické vyžle mělo hodně náročné.

Pohádka měla děj, tak proč kolem ní takový humbuk? Dokonce i s výraznou scénou, jak v ní Žito, obdařen kouzelnou mocí, trestal nepoctivce. Oj, vládnout takovou silou i v reálném životě, to by se panečku vylidňovalo! A tak si myslím, že pohádka bude aktuální v každé době, a právě proto se mnoha lidem nelíbila.

V příběhu prý chybí vtip. Avšak i tady bych si dovolil nesouhlasit, protože já jsem jeden pokus o vtípek našel. To, když čert Liška nazve Žita žertovně Ječmenem. Nebo se Liška spletl? Nebo pojmenování vzniklo nevědomky až na place a nikdo změnu nepostřehl? Ať je tomu tak či onak, s tím už nic nenaděláme, už je to tam! Škoda jen, že vtip neměl žádné sourozence.

Pohádkám, v kterých je přehršel počítačem vytvořených efektů, nemůžu přijít na chuť, proto jsem u této zajásal. I když... vlastně nevím, nedodíval jsem se na ni do konce proto, že konec bývá v pohádkách vždycky stejný - šťastný, a já nerad ztrácím čas.

Věřte, že s tímto pohádkovým příběhem to není tak zlé, jak si myslíte teď. Ono to chce více vstřebávacích chvilek, dostatek času, který to špatné zatlačí, a do popředí vytáhne to lepší. Tedy úplně stejně jako při zamilovanosti.

A když ani to nepomůže, ani tehdy není vše ztraceno. Snad se mnou budete souhlasit, že třeba Popelka, Pyšná princezna, i ta se zlatou hvězdou na čele jsou pohádky poměrně povedené. A proč si to myslíme? Je to díky pohádkám průměrným, jejichž nezanedbatelný přínos je ve srovnávání. V tom, že právě ty méně zdatné dávají vyniknout těm vydařenějším. Proto se na ty horší tolik nezlobme. :-)

Autor: Martin Hatala | středa 2.1.2019 15:09 | karma článku: 26.42 | přečteno: 3305x

Další články blogera

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma článku: 16.02 | Přečteno: 340 | Diskuse

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma článku: 11.90 | Přečteno: 313 | Diskuse

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma článku: 20.55 | Přečteno: 1089 | Diskuse

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1294 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
VIP
Počet článků 625 Celková karma 16.16 Průměrná čtenost 1553

Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Recenzent - Knihy.iDNES.cz Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...