Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemám rád, když:

Když z nás, ale i ze sebe televize a rádia dělají voly: Předháněním se v létě co nejvyšších, v zimě co nejnižších teplot, předpověďmi na týden, na dva, třeba i na příští zimu. Přeháněním, kolik kde napadlo sněhu, počtem mrtvých a

zraněných při neštěstí, s radostným výrazem, že se konečně něco pořádně tragického stalo, a oni jsou jako první a jediní při tom. S "mimořádně exkluzivními“ záběry a před "hermeticky" uzavřeným prostorem, samozřejmě. Hřebíčkem do rakve, resp. vzniku tohoto blogu byl byl ranní poslech rádia Blaník, kde moderátor připomněl, že středa je posledním dnem, kdy platí loňské dálniční známky, a že letošní se nezdražují. S touhou po podrobnostech se obrátil na známkově dálničního experta, který řekl přesně to samé. Inu, opakování je sice matkou moudrosti, ale v tak krátkém sledu mi to spíš připomíná neschopnost a zbytečnost. Korunu tomu nasadila jiná rádiová stanice, kam měli posluchači volat, jestli si známku koupí nebo ne. A představte si, že tím se o něco soutěžilo! Sice chápu, že vybírat hezké písničky a zajímavě mluvit 24 hodin denně je téměř nemožné, že zapojení posluchačů do vysílání je oblíbený trend, který slouží moderátorům k oddechu, ale ať je v tom aspoň špetka nápadu, ať tomu nevévodí hloupost a povrchnost! Obdobou se mi jeví následující:

Když se s někým na něčem dohodnu a on mi odpoví tak jo, ale ještě mi předtím raději zavolej, připomeň mi to. Chápete to? V dnešním přetechnizovaném světě, kde si cokoli můžete napsat nejenom za uši, ale na papír, připomínku do mobilu, do noťasu, po mně někdo chce ještě připomenutí! Když už si to někdo nezapamatuje! Ale já možná vím odkud vítr vane. Snad z dětství, kdy dítě zareaguje třeba až na čtvrté volání k večeři, které je nejhlasitější. Je to špatnou výchovou, nedůsledností. A přitom řešení je tak prosté. Děláš, že neslyšíš, nepřijdeš - nejíš! Pro jednou hladové dítě neumře, ale pocítí, že to není ono, a opětovné vynechání večeře si rozmyslí.  

Období několikerého vítání a loučení ahoj, ahoj, ahoj, si myslím, že je na ústupu. Aspoň, že to.

Když se mě zeptá, kolik chci knedlíků, já odpovím, že čtyři, ale stejně dostanu pět. Když se zeptám proč se ptá, když se neřídí mou odpovědí, argumentuje tím, že pět sním taky.

Když je polívka vlažná, takže jí dojídám studenou, když je jídlo studené a musím si ho ohřívat.

Když jsou kolem silnic reklamní bilboardy na prezidenty, prodejní slevy nebo kulturní akce už prošlé, ale pořád tam jsou, takže ksichtózně a jinak mě zbytečně otravují.

Když něco hledám v inzerci nebo cokoli na internetu, ale nedozvím se kde vůbec, nebo až po velmi podrobném hledání, kde sídlí to odborné centum, ta firma, ten ústav. Ono totiž Pražáci kolikrát nemyslí na to, že existuje i něco a někdo i mimo jejich město.

Když se někdo složitě vyjadřuje v domnění, že to tak lépe působí. Např.: Bude nás to stát nemalé finanční prostředky. Vždyť jednodušší i kratší je přece říct: hodně peněz.

Když se někdo nesmyslně ptá stylem: Zeptám se vás na otázky... Chápete? On se přece neptá na otázky, on je klade, on chce znát odpovědi na své otázky.

Když vedu diskuzi s kolegou v kanceláři, náš rozhovor skončí a já odcházím, ale ještě na chodbě nezřetelně slyším, jak se mnou mluví.

Když potkám debila na silnici (o tom bude příští blog.) Tím nemyslím „piráty,“ ale jiné vymaštěnce, kteří jsou nebezpeční stejně, a je jich mnohem víc!

Když někdo v diskuzi kritizuje špatnou gramatiku jiného, a přitom nedělá mezery za čárkou i koncem vět, nebo jiné chybky.

Když někdo často používá klišé a zdrobněliny. Kafíčkem počínaje, přes polívčičku a masíčko k obědu, testíčkem z češtiny konče.

Když někdo zavede nesmyslná slova a obraty, a další ovčáci v nich pokračují. Např.: Dávám vám "prostor" k vyjádření. A já se ptám, jaký že to prostor. To nestačí dát možnost, příležitost, šanci k vyjádření? K čemu proboha zase prostor?

Když někdo řekne, že budeme sáňkovat (zřejmě podle anglického vzoru) místo nádherného českého zasáňkujeme si? Proč užívat paskvily jako např. vyargumentovat, zarezervovat, předpřipravit, dovysvětlit, vyzjistit, ba dokonce dovyzjistit? Nechápu. Vždyť taková paslova napadají omezence a dalším hlupákům se líbí.

Když se opomíjí slova jako většina, málokdo, možná, někdy ... Příklad: Všem se kino určitě líbilo. (Názor jednoho za všechny, přičemž je patrné, že se nikoho nezeptal.)   „Opravdu na tom pochodu nikdo nechyběl?“ Fakt, všichni tam byli! „A co Vomáčka s Malíkem?“ No, tak ti zrovna ne… Tak vidíte, jak se věci mají. Byli tam všichni, ale zase ne úplně všichni. A kino se velmi pravděpodobně nelíbilo všem, ale většině.

Rád bych, abyste v textu souhlasili aspoň s něčím, abyste si uvědomili, že každé slovo má svůj význam, že řeč nám slouží k jasnému a co nejpřesnějšímu vyjadřování, nejlépe, aby věta vždy tvořila sdělení, které má hlavu a patu.    

Autor: Martin Hatala | sobota 3.2.2018 8:31 | karma článku: 27,49 | přečteno: 1012x
  • Další články autora

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,54 | Přečteno: 362x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,54 | Přečteno: 326x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1097x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Společnost

Martin Hatala

Myšičko myš, pojď ke mně blíž!

„Jste první,“ hlásil nám hostitel hned po pozdravu na uvítanou. A mně jako soutěživému snaživci začalo vrtat hlavou, co tím, že jsme první, myslel. V čem jsme první? Ať už to bylo v čemkoli, tak si zasloužíme cenu nebo aspoň

6.11.2023 v 13:51 | Karma: 17,75 | Přečteno: 541x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 625
  • Celková karma 16,54
  • Průměrná čtenost 1553x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy