Martin Hatala

Všechny ženy ostříhat, čarodějnice rovnou upálit!

30. 04. 2017 8:59:24
S tím upálením jsem to asi přehnal, ale když je k tomu zrovna dnes příležitost, tak proč toho nevyužít. Navíc jim nabízím možnost záchrany ostříháním. To není jako v plamenech odvolat přesvědčení, což by hlavně blondýnky mohly

hravě ustát.

Jenomže věc se má tak, že se mi nejedná o dělení na blondýny, brunety, zrzky, natož o nějaké naivní strašení z kouře čarodějnic. „Problém“ je daleko prostší, a to přesně takový: Na ženách se mi nelíbí dlouhé vlasy, daleko víc jim sluší krátké. Ovšemže, namítnete, je to 50 na 50, záleží na vkusu, účesu, atd., atd. Zkusím vysvětlit proč si myslím, že se mužům líbí na ženách vlasy kratší. Nemyslím tím extrém dohola, ani oholení strojkem na šestku či devítku, ale krátký až rošťácký, sportovní střih.

Jak známo, vlasy rostou, a to tempem rozhodně pomalejším, než když se nůžkami v mžiku ztratí. Pozvolný růst vlasů nikdo z vašeho okolí, na rozdíl od okamžitého zkrácení, výrazně nepostřehne. Dívka s trvale dlouhými vlasy nepřekvapuje, dřív nebo později zevšední. A to i tehdy, kdy si nejenom ona myslí, že jí sluší jedině dlouhé vlasy. Ale to je omyl! Ne, že ji dlouhovlasost sluší, to může, ale to, že jenom dlouhé vlasy. Toto tvrzení má pramalou váhu v případě, když nedošlo ke střižné konfrontaci. Analogie s nevýrazným, monotónním manželstvím je nasnadě. V obou případech pomůže změna. Buď manželské experimenty až rozvod, v našem případě jednodušší řešení - zkracování.

Vlasy dělají obličej, ženu mění, a fakt neznám žádnou, které se zkrácení nelíbilo. Pět, šest jsem jich přesvědčil a k dlouhovlasosti se dosud nevrátily. Bylo by nicneříkající být konkrétní, takže jinak: Třeba si vzpomenete na pěknou blondýnku Penny, Penny, Penny z Teorie velkého třesku, (Kaley Cuoco,) jak ta procitla, změnila se k lepšímu, když se po několika dílech objevila s krátkým sestřihem. A co teprve jiná herečka, Shailene Woodley, resp. Tris z trilogie Divergence (obr. vlevo,) Rezistence (obr. vpravo,) a Aliance. V prostředním díle vzala na své dlouhé vlasy nůžky a cvaky, cvak, z šedé myšky se rázem stala šťabajzna k pohledání. I dlouhovlasá major Hullighanová z Mashe je šťabajzna, namítnete, ale věřte, že by k nakousnutí byla daleko víc s vlasy kratšími.

A vida, přece si neodpustím příklad i ze soukromí. 45leté sympatické kamarádce, která stále hledá chlapa a zároveň nemůže najít mě, jsem poradil, aby spálila šatník a vyrazila na nákupy alá Pretty Woman. Potom, až bude vymóděná, aby si razantně zkrátila, nejlépe i obarvila vlasy, které má pořád stejné a dlouhé snad sto let. Prý škoda peněz a v krátkých by to nebyla ona, odpověděla mi. Já jí na to, že to bude pořád ona, ale mnohem přitažlivější. Nedává si říct, dva roky jsme spolu nemluvili, je pořád bez partnera, takže ne škoda peněz, ale škoda lásky, které se jí nedostává, tvrdím zase já.

A co taková Magda Vašáryová z Postřižin, může někdo namítnout. Jak jí při jízdě na kole dlouhé vlasy vlají jako pěna z piva, když se do něj foukne. To je přece krásné, ne? Ne, nenechám se zviklat, tato scéna mě nenadchla. Myslím si, že kdyby byla herečka ostříhaná, byla by aspoň hezká. Ne, neupsal jsem se. Ne hezčí, ale hezká.

Co když je to tak, že ti poněkud vlasatější se obávají šoku z ostříhání, potažmo své jiné podoby před zrcadlem a z reakce okolí. Netřeba se bát, vždyť něco podobného už nejspíš zažili, ale zapomněli na to. Vzpomeňte si na mladá léta, kdy si vaší vlasaté změny všiml ve škole téměř každý, a dával to najevo všelijakými způsoby. A opačně - komentoval snad někdo růst vašich vlasů? Snad jenom uslintaní hair fetišisti, dlouhými vlasy posedlí, nejlíp mokrými. Ale všude jsou výjimky, ne?

Za zmínku také také výhoda snadnější úpravy a údržby krátké pokrývky hlavy, absence vlasů na černém kabátě a v posteli, když manželce doma zahýbáte. No fuj, to ode mě ale bylo hnusné, měl jsem si vystačit s něžným, obnaženým krčíkem k zulíbání. Uznejte, že v případě vlasaté deky přes ramena a krk to možné není. A není to škoda? Zakrývat tyto krásné ženské partie?

Jeden odstavec věnuji i pomatené skupině padesátnic a výš, mající šedivý vlas až po prdel, protože si myslí, že čím delší, tím hezčí. Lehce tak pochopit, že jim nevadí Ámosovo rčení dlouhé vlasy, krátký rozum. Zdatně jim sekundují chemlonové lvice přešlechtěným karfiólem jak ze 70. let 20. století, o kterém si myslí, že jim pomáhá nezestárnout. Boha jeho! Proč? Tupost, tupost, tupost, jinak si jejich zabejčenost nedokážu vysvětlit. Těžko je přesvědčit, přece jenom, jsou už velmi názorově zakořeněné.

Holky, ženy, báby! Jděte do toho, nebojte se a zkraťte se! Řekněte si, že o nic nejde, to až pak překvapeně zjistíte, o jak hodně šlo, v tom kladném smyslu slova. A kdyby jste snad byly výjimkou, svět se vám nezboří. Už jenom protože: vlasy ostříhat můžete, narůst musí.

Autor: Martin Hatala | karma: 20.19 | přečteno: 2378 ×
Poslední články autora