Překvapení v kině

18. 12. 2016 7:48:08
Dlouho jsem nebyl v kině. Minulý týden jsem byl v kině. Teď mám vypito. Počkejte... Ještě o něco víc upito, abych byl přesnější. Proto o zážitku z kina píšu. Film skončil, do popředí se draly titulky. Nebo vlastně ještě ne, titulky

přece patří k filmu!

Čekám, až se v sále rozsvítí, chci se vmísit do davu, protlačit se k východu mezi prvními. Můj plán nevyšel. Titulky běží, pořád tma, nikdo neodchází, všichni jsou v klidu. Sakra, to žádné zdrhací a strkací závody nebudou? Jako za starých, dobrých, mladých časů? Co se to teď děje? To všichni spí? Zas tak nudný film to nebyl. Ale mně se chce vstát, čůrat, odejít. To ze všeho nejvíc, na neposednou prodlel trpím i v hluboce čalouněném křesle. Jenomže pořád nic, všichni jako přilepení, od plátna se ne a ne odtrhnout.

Jenom já mám problém, jsem jako na trní. Opravdu je to problém? No tak bych byl prvním odcházejícím, no. Vždycky to přece musí někdo vyžrat. Jenomže já nikdy nebyl a nemám zájem být středem pozornosti! Minuta pryč, ubíhá druhá, odhodlávám se. Je tma, to dám, to se nepočítá. První melodie končí, začíná druhá, titulky se zdají býti nekonečné. Dvě minuty bylo moje maximum, víc po mně nikdo nemůže chtít. Zvedám se, odcházím. Teď ještě aby na mě usvědčivě neposvítil reflektor a hurá ven! Uf! Povedlo se! Relax si zřejmě dopřává i cinema light manager.

Až klidu, po úprku z kina, si zavzpomínám. Co se to s lidmi stalo? Děje? Kde jsou ty časy Budů Spencerů a Terence Hillů, Dvou nosáčů jak tankují super, Angelik a Mayovek? Ale hlavně – co pak? Poslední rána, závěrečná věta a výstřel - světla v sále se hned rozsvítila a tlačenice u vchodu byla převeliká. A dnes? Žádné vzrůšo, taková nuda! Na co si to ksakru hrajeme? Tedy kromě mě? Na ebenovsky slušně vychované? A proč zrovna v kině, kde o nic nejde? Možná proto jenom tam, kde je to snadné a jasně viditelné. Jako bychom snad dřív byli hůř vychovaní, méně zdvořilí jenom proto, že jsme z kin odcházeli rychleji.

Myslím si tak, že jde o obyčejnou přetvářku, o bezkonfliktní pózu. Od jisté doby je to bůhvíproč už takhle nějak zavedené, módní a ujalo se to. Ale stejně - ruku na srdce: Když si doma pustíte koupený nebo stáhnutý film, opravdu ho hltáte až do posledního písmenka?

Jistě, někdy ano, doma nebo v kině. Vždyť není na škodu dozvědět se, nebo si zkontrolovat toho či onoho herce ve filmu, znát scénáristu a režiséra, když to předem nevíte nebo kvůli úchvatnému výkonu, ale pochybuji, že po tom v kině touží úplně všichni! Nechcete mi snad tvrdit, že každý se nedočkavě pachtí po znalosti i toho posledního podržtažky kolem filmu, každé připalovačky cigaret, opilé vařičky špatného kafe, nebo dokonce té nejotravnější osoby, která se u natáčení motala, a jméno v titulcích si vynutila pod hrozbou předání pikantních informací bulváru.

Tak si znovu říkám? Proč to? Je to opravdu nutné? Ta hra na civilizovanost? Zrovna tam, kde slušností nikomu nepomůžete, dobrý skutek neuděláte? Nebo to stojí za to, že se tím opravdu tolik pseudozvyšuje pocit jedinečnosti a skvělosti, posilňuje ego, že tomu podlehne každý? Nevěřím! Vás titulky opravdu tolik baví? Nezřídka i sedm minut? A ruku na srdce podruhé - nebylo by lepší být sám sebou? Já byl, i když jsem chvíli váhal. A představte si, nic se mi nestalo, nezměnilo mě to, žiju.

Autor: Martin Hatala | neděle 18.12.2016 7:48 | karma článku: 24.66 | přečteno: 1352x

Další články blogera

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma článku: 16.02 | Přečteno: 340 | Diskuse

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma článku: 11.90 | Přečteno: 313 | Diskuse

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma článku: 20.55 | Přečteno: 1089 | Diskuse

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1294 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 18.00 | Přečteno: 564 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 188 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 155 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 228 | Diskuse
VIP
Počet článků 625 Celková karma 16.16 Průměrná čtenost 1553

Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Recenzent - Knihy.iDNES.cz Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...